Zeiler-roeier Mark Slats verbetert wereldrecord oceaanoversteek roeien met 21 dagen

Mannetjesputter Mark Slats verkocht zijn huis om de Atlantische Oceaan over te kunnen roeien. De 40-jarige Wassenaarder deed het voor zijn zieke moeder en finishte in een dik wereldrecord op Antigua.

Mark Slats kwam op 14 januari  even na middernacht Nederlandse tijd, na 30 dagen, 7 uur en 49 minuten roeien, aan bij het eiland Antigua. En verbrak daarmee het oude record met maar liefst 21 dagen! In het donker, opgewacht door honderden mensen. Hij verbleef een maand in zijn eentje op de oceaan, voornamelijk roeiend en heel af en toe etend en slapend. Als de Wassenaarse aannemer het moeilijk had, dacht hij aan zijn moeder, die ernstig ziek is, en putte daar kracht uit. ,,Zij heeft het veel zwaarder dan ik”, vertelde hij. ,,Ik heb haar elke dag een paar minuten vanaf de zee aan de telefoon gehad. Het werkte naar twee kanten. Op momenten dat zij er doorheen zat, dacht zij weer aan mij.”

‘Dit is voor jou, mama’, zei Mark Slats, nadat hij was gefinisht in het Caraibisch gebied. ,,Ze is supertrots”, vertelde hij een paar uur later. ,,Ze heeft me altijd gesteund en was er, als ze had gekund, zeker bij geweest hier op Antigua. Ik heb haar natuurlijk meteen gebeld. Ze had vrijdag net slecht nieuws gekregen. De laatste chemo’s zijn niet helemaal aangeslagen. Maar we vechten door.”

Slats roeide de afgelopen maand dan ook voor een goed doel, Rowing 4 Cancer. Hij vroeg mensen die zijn prestatie waardeerde, geld te doneren. De opbrengst gaat de Antoni van Leeuwenhoek Foundation, waar zijn moeder wordt behandeld.

De uitzonderlijke prestatie van de lange Nederlander komt ook goed tot uitdrukking door de enorme achterstand die de nummer twee in de soloklasse, Damian Browne, op hem heeft. De Ier wordt pas over een maand in Antigua verwacht.

Bron: AD

Door |2018-01-15T11:57:26+00:0015-01-2018|Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Zeiler-roeier Mark Slats verbetert wereldrecord oceaanoversteek roeien met 21 dagen